На днешната дата умира българският състезател по мотокрос Георги Янакиев!

Георги Янакиев е български състезател по мотокрос (майстор на спорта, шампион на България), треньор по мотоспорт, председател на Съюза на българските автомобилисти и на Българската федерация по автомобилен спорт.

Той е роден на 10 юни 1941 г. в София.

Почетен вицепрезидент на Международната автомобилна федерация (FIA). Председател на Съюза на българските автомобилисти (СБА) от 1990 г. и на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) от 1979 г.

Кавалер на орден „Стара планина“. Почетен гражданин на Самоков.

loading...

Георги Янакиев остава в историята като емблематична личност, развивал спорта в европейски и световен мащаб в продължение на 35 години. Под ръководството на Янакиев рали „България“ се нареди сред най-големите ралита в съвременния формат на Европейския рали шампионат (ERC), а през 2010 година стана и кръг от Световния рали шампионат (WRC) – състезание, спечелено от 9-кратния световен рали шампион Себастиен Льоб.

Георги Янакиев умира на 1 декември 2014 г.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.orgbnr.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.