На днешната дата умира българският стопански деец Кочо Караджов!

Кочо Караджов е български стопански деец.

Кочо Кочев Караджов е роден в с. Радювене, Ловешко на 26 април 1917 г. През 1934 г. за участие в ученическата стачка, като активен член на РМС, е изключен от Смесена гимназия „Цар Борис III” (Ловеч). Завършва средно образование през 1937 г. като частен ученик. Студент по специалност „Агроном“ в Загреб. Завършва през 1941 г. в Софийския университет. Работи като учител във Винарското училище, Плевен (1941). Агроном в кооперативно стопанство в с. Обнова, Плевенско (1942 – 1943).

През 1943 г. е уволнен от работа по ЗЗД и интерниран в с. Гиген и Свети Врач (1943 – 1944) като участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Участва във войната срещу Германия като помощник-командир на IX-та пехотна Плевенска дивизия от 13 септември до 3 ноември 1944 г. Военно звание подполковник.

Основател на първата машинотракторна станция в гр. Левски (1945). Началник на отдел „Земеделие” при Околийския народен съвет, Ловеч (1945 – 1948) и Плевен (1948 – 1952). Основател и първи директор на Научноизследователския институт по фуражите в Плевен (1954 – 1962). Основател и директор на Комбината за птиче месо и яйца (1965 – 1991) в село (днес град) Славяново, Плевенско – най-голямото птицевъдно предприятие на Балканския полуостров, изнасяло продукция за Кувейт, Ирак, СССР, Гърция, Турция, Куба, Саудитска Арабия и Сирия.

loading...

Съветник в Общинския съвет в Плевен. Член на Окръжния комитет на БКП в Плевен. Член на Централния съвет на Българските професионални съюзи, на Централния съвет на Профсъюза на работниците от селското стопанство и хранителната промишленост, на Централния съвет на Националния аграрно-промишлен съюз.

Научен сътрудник, кандидат на икономическите науки. Член на научна група по икономика и организация на животновъдството и фуражното производство, старши научен сътрудник в Института по животновъдство, Стара Загора (1962 – 1964). Автор на 50 научни публикации и с принос в издаването на 7 специализирани издания.

Кочо Кочев Караджов умира на 28 декември 2002 г. в Плевен.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.