На днешната дата умира българският революционер Димитър Ташев!

Димитър Ташев Стоянов, наричан Кючук Саид паша, е български революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Роден е в 1874 година в бунархисарското село Колибите, тогава в Османската империя, днес в Турция. Завършва I прогимназиален клас.

В 1897 година влиза във ВМОРО, а в 1898 година основава и ръководи комитет на организацията в родното си село. В 1900 година става нелегален, а от 1902 година е в четата на Тодор Шишманов. В 1903 е в четата на Михаил Герджиков. Участва на Конгреса на Петрова нива, където е избран за подвойвода на Стоян Петров във Величкия революционен участък. През Илинденско-Преображенското въстание участва в нападението на гарнизона във визенското село Инджекьой.

След разгрома на въстанието Димитър Ташев се заселва в Созопол, където умира на 29 април 1955 година.

loading...

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!