На днешната дата умира българският революционер Александър Димитраков!

Александър Димитраков е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Александър Димитраков е роден на 15 февруари 1879 година в Крива паланка, тогава в Османската империя. В 1898 година завършва с тринадесетия випуск Солунската българска мъжка гимназия, а 1901 година – Физико-математическия факултет на Висшето училище в София. През учебната 1902/1903 година е учител в Битоля, а след това в Скопие, Солун и Кюстендил. Докато е учител в Солун от 1904 до 1906 година влиза във ВМОРО и е избран за член на Централния комитет.

Паметникът „Паднали за свободата на Македония“ в Кюстендил с името на Димитраков (37-и във втората колона).
През юли 1906 година е задържан от властите при Мацановата афера и осъден на 101 години затвор. Заточен е на остров Родос.

След Младотурската революция в 1908 година е амнистиран, става деец на Съюза на българските конституционни клубове и е избран за делегат на неговия Учредителен конгрес от Крива паланка.

loading...

Александър Димитраков умира на 7 април 1912 г. в Кюстендил.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!