На днешната дата умира българският революционер Андон Балтов!

Андон Балтов е български офицер и революционер.

Андон Салчев Балтов е роден на 17 януари 1849 година в Клисура, получава началното си образование в родния си град, а после постъпва в Пловдивското епархийско училище. Няколко години работи като книговезец в книжарница Христо Данов. Балтов е един от най-пламенните следовници на Левски в Пловдив. Член е на Пловдивския революционен комитет. Взема участие в Старозагорското въстание, а след потушаването му се укрива за известно време в Карлово. Завръща се в Клисура, за да участва в подготовката на новото въстание. Заедно с Никола Караджов представлява клисурци на Оборище. След събранието е изпратен с Иван Джуджев от апостолите в Цариград, за да достави оръжие.

Преждевременното обявяване на въстанието осуетява мисията им. Поради невъзможността да се върнат, от Цариград се прехвърлят в Одеса. Оттам се отправят в Румъния, после – в Сърбия. Включва се като доброволец в Сръбско-турската война през 1876 г. Когато се обявява Руско-турската война, постъпва в българското опълчение, V дружина, 3 рота. Участва в боевете на Шипка, където за храбростта си е произведен в офицерски чин.

След Освобождението на страната Балтов остава да служи в редовете на младата българска армия. През 1885 г. като майор участва в Сръбско-българската война. Умира на 28.ІІ.1918 г. почти напълно забравен от съвременниците си.

loading...

Поклон!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!