На днешната дата умира българският революционер Върбан Килифарски!

Върбан Килифарски, с псевдоним Гошо, е български революционер, анархист, кукушки войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Върбан Стоянов Килифарски е роден на 25 май 1879 година в разградското село Хърсово. Учи в гимназият в Разград, но не я завършва. Михаил Герджиков го привлича във ВМОРО през 1896 г. Гоце Делчев го взема за четник и се повлиява от анархизма му, като през този период по негов съвет започва да организира отвличания срещу откуп. В акциите участва и Килифарски, като впоследствие Делчев го изпраща като кукушки войвода. Негов четник по това време е Трайко Гьотов.

Върбан Килифарски напуска ВМОРО, установява се в София и в 1907 година започва да издава първия български анархистичен вестник „Свободно общество“, по-късно „Безвластие“ заедно с Михаил Герджиков. В 1912 година заминава за Париж, Франция, където се присъединява към първата трудово-анархистична школа „Кошера“ на Себастиян Фора. През 1914 г. се завръща в България, където без успех се опитва да направи покушение срещу цар Фердинанд, скрит в парка на Евксиноград. Между 1915 и 1920 година е в Италия, където развива анархистична и антимилитаристична пропаганда.

В 1920 година се установява в чифлика на баща си в местността Текето край село Ашиклар, където умирана 20 януари 1923 г.

Източник: wikipedia.org

loading...

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!