На днешната дата умира българският политик Александър Димитров!

Александър Димитров, наричан Брадата, е български политик от Българския земеделски народен съюз (БЗНС), един от водачите на неговото радикално крило.

Той е вътрешен (1919-1921) и военен министър (1921) на България. Убит е от терористи от Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО).

Александър Тенев Димитров е роден през 1878 година в село Слокощица, Кюстендилско. През 1895 завършва Кюстендилското педагогическо училище, след което е учител в близките села Новоселяне, Горна Козница, Коркина, Бобов дол и Шатрово, където издава вестник „Шатровски глас“. В годините, прекарани там, той успява да развие широка учебна и извънучебна самодейност сред населението, както и широко да разпространява идеите за коопериране и модерно земеделие. По това време осъществява кореспонденция с Янко Забунов, а през 1899 година участва в основаването на БЗНС, от 1901 година е член на неговия Управителен съвет, от 1906 година касиер, а от 1910 година – секретар на организацията. През този период взема участие и в работата на ВМОРО, като е близък с групата на Яне Сандански.

Като един от водачите на БЗНС, Александър Димитров е избиран за народен представител от 1908 до смъртта си, с изключение на XV Обикновено Народно събрание, по време на изборите за което е изпратен в затвора за половин година. В XVII Обикновено Народно събрание той е председател на парламентарната група на БЗНС и един от най-активните противници на влизането на България в Първата световна война.

През 1919 Димитров става министър на вътрешните работи и народното здраве в правителството на Александър Стамболийски. В края на 1919 и началото на 1920 ръководи насилственото прекратяване на Транспортната стачка. Участва в създаването на Временната комисия на македонската емиграция, предшестваща Македонска федеративна организация. През 1921 става министър на войната.

loading...

С цел да подобри отношенията със съседните държави, най-вече с Югославия и Гърция, Димитров не одобрява и прави и опити да ограничи въоръжените нападения на ВМРО в граничните райони, заради което на 22 октомври 1921 е убит в Конявската планина по нареждане на Тодор Александров от четата на Иван Бърльо. Погребан е в близкото село Горна Козница

В надгробното си слово за него, Александър Стамболийски казва: „Александър Димитров е един великан като човек, като другар, като публицист, като политик, като оратор, като борец, като кооператор и като държавник! Той имаше девствен морал…“ и още „Аз ценя живота на човека не по количеството на изживените години, а по количеството и качеството на изпълнения дълг!“. Приживе отново Стамболийски свидетелства „Аз и Димитров представлявахме едно цяло: аз бях кроячът, той – шивачът…“, а през 1920 в очерка си за него пише: „Той е Васил Левски на Земеделския съюз!“

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.