На днешната дата умира българският поет Харалан Ангелов!

Харалан Ангелов е български поет, театрал, читалищен деец и музикален педагог.

Харалан Василев Ангелов е роден на 10.02.1845 г. в гр. Шумен в занаятчийско семейство. Учи в класното училище в родния си град, после прекъсва образованието си – става писар в манифактурно дружество в Каспичан; помощник в търговията на брат си във Варна. Активно се самообразова, научава добре френски, руски, италиански език.

Учителства в село Жеравна (1870-1873), където основава читалище “Единство” и развива широка обществена и просветна дейност. Там пише и първите си стихотворения, обнародвани в списание “Читалище”. Учителства също така във Варна и Шумен. След Освобождението заема административни длъжности в Шумен, Разград, Лом, Стара Загора, Варна. Народен представител в Учредителното събрание. Кмет на Варна (1885-1888), грижи се активно за благоустрояването на града. Участва в редакцията на в. “Работник” (1881).

Печата стихове и статии в сп. “Читалище”, “Градинка”, “Звездица”, в. “България”, “Ден” и др. По-голямата част от онова, което написва, остава непубликувано.

loading...

Умира на 25.07.1904 г. в Шумен. Посмъртно е публикувана книгата му “Стихотворения. Уредба, бележки и увод от Б. Йоцов” (1934).

Източник: literaturensviat.com


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!