На днешната дата умира българският писател Виктор Пасков!

Виктор Маринов Пасков е български писател, музикант, музиковед и кинодраматург.

Виктор Пасков е роден на 10 септември 1949 година в София. Завършва консерватория в Лайпциг през 1976 година.

След дипломирането си Пасков работи в Източна Германия като композитор, певец на джаз и опера и критик. През 1980 година се връща в България и става редактор в издавания от „София прес“ чуждоезичен седмичник „Софийски новини“, където остава до 1987 година.

От 1987 година Виктор Пасков е редактор в Студия за игрални филми „Бояна“. През 1990-1992 г. живее в Париж – отглас от това може да се открие в разказа „Биг бизнес“. След връщането си в България е директор на Бургаския театър и програмен директор на Българската национална телевизия.

loading...

През пролетта на 2002 година Виктор Пасков отново става директор на Културния център в Берлин, след проведен конкурс с участието на още 9 кандидати.

През 2006 година Виктор Пасков подкрепя активно кампанията на кандидата за президент Георги Първанов. През същата година е назначен за културен аташе на България в Швейцария.

Виктор Пасков дебютира със стихове в списание „Родна реч“ през 1964 г.

Първата книга на Пасков е „Невръстни убийства“ (1986). Предизвиква шум още с пилотната публикация в сп. „Съвременник“.

Втората, „Балада за Георг Хених“ (1987), печели голямата награда за чуждестранна литература на Салона на книгата в Бордо, Франция и е преведена на много европейски езици. По време на кампанията на БНТ Голямото четене е определена от зрителите на 99 място сред любимите книги.

Печели и наградата „Хеликон“ за нова българска художествена проза с романа „Аутопсия на една любов“ (2005)

Пасков има четири брака: с учителката по руски език в Лайпциг Ингрид, французойката проф. Мари Врина – литературовед и преводач на българска литература на френски, Мартина и цигуларката Пенка Паскова

Виктор Пасков умира на 16 април 2009 г. в Берн от рак на белите дробове малко преди да навърши 60 години

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!