На днешната дата умира българският офицер Ефтим Китанчев!

Ефтим Китанчев е български военен, пръв председател на Българския олимпийски комитет, спортист.

Ефтим Цветков Китанчев е роден на 15 август през 1868 година в село Подмочани, Ресенско. Брат е на видния български политик Трайко Китанчев. От 1892 година е кавалерийски офицер в Българската армия, с чин подпоручик.

От 1895 година е поручик, от 1901 година – капитан. В 1906 година завършва Кавалерийската школа в Пинероло, Италия. На 31 декември 1908 година е произведен в чин майор. В навечерието на Междусъюзническата война, на 14 юни 1913 година е произведен в чин подполковник, а от 5 октомври 1916 година е полковник. Служи в Първи кавалерийски ескадрон, в Първи конен полк, като началник на Кавалерийската школа, командир на 5 и 7 конен полк.

По време на Първата световна война Ефтим Китанчев е назначен в Дирекцията за стопански грижи и обществена предвидливост. Служи и като комендант на столицата.

Уволнен е от войската през 1919 година и се отдава на спортна дейност. Занимава с конна езда и фехтовка.

loading...

Той е делегиран начело на Българския олимпийски комитет от управата на Българския народен спортен съюз (БНСС) на 30 март 1923 г. През 1924 година приема за своя цел да изпрати възможно най-много състезатели на олимпиадата в Париж. Отказва пътуване за олимпиадата, за да изпрати с наличните средства колкото може повече състезатели.

Ефтим Китанчев умира на 6 октомври 1925 г. в Атина, където е генерален консул на България

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!