На днешната дата умира българският общественик Лазо Королов!

Лазо Королов (на английски: Lazar Koroloff) е български емигрантски деец в Канада, активист на Македонската патриотична организация.

Лазар (Лазо) Лабров Королов е роден през 1902 година в костурското село Горно Дреновени, тогава в Османската империя. Баща му Лабро Королов загива като доброволец от българската армия в Балканските войни, след това умират майка му и тримата му братя. През 20-те години работи заедно с други дреновчени като строител в Анкара, Турция.

През 1924 година Лазо Королов емигрира от България първо в САЩ, но после се връща във Варна, където членува в македонското братство „Тодор Александров“. През 1930 година се установява в Торонто, Канада. Там отваря собствена бръснарница, а след края на Втората световна война отваря магазин. Енориаш е в македоно-българската църковна община към църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ и се присъединява към МПО „Правда“, Торонто, като става секретар на дружеството, а след това негов дългогодишен председател. Сред основателите е на македоно-българската църква „Св. Георги Торонто“, след което е в настоятелството и същевременно е неин ковчежник. След като Лазар Битов изгонва българския свещеник Васил Михайлов, син на общественика Димитър Михайлов, Лазо Королов през 1972 година участва в основаването и на църквата „Св. Троица“. Делегат е на 19-я конгрес на МПО, където представя македонското общество от Торонто. Лазо Королов умира на 17 май 2002 година в Торонто.

Негов син е Лабро Королов, историк и филолог, член на централния комитет на МПО, редактор на вестник „Македонска трибуна“ и председател на патриотичната организация „Македония – Швейцария на Балканите“ със седалище в Торонто. По майчина линия Лабро Королов е родственик с войводите Никола Кузинчев и Лазар Поптрайков.

loading...

Част от архивите на Лазо Королов се съхраняват в Института по история на българската емиграция в Северна Америка в град Гоце Делчев.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!