На днешната дата умира българската актриса Искра Йосифова!

На днешната дата умира българската актриса, сценарист и режисьор Искра Йосифова!

Искра Христова Йосифова e родена на 26 февруари 1954 г. в Червен бряг. През 1972-1973 следва социология в Икономически институт в София, а през 1978 завършва „Кино и телевизионна режисура” във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на Георги Дюлгеров и Христо Христов. Дебютира с филма „Пътешествие” (1980г.) – където е сърежисьор с Малина Петрова.

Снима още два игрални филма: „Любовна терапия“ (1986г.) и „Жесток и невинен“ (1989г.)

Искра Йосифова е сценарист на Духът и камъните (2006) и Болградската гимназия (1992)

През 2007 година Искра Йосифова печели Наградата на Издателска къща “Жанет 45”- Пловдив за филма “Духът и камъните”. Филмът е за поета Кирил Христов, за събитията, вълненията, личностите и атмосферата от края на XIX до първата половина на XX век, както и за духовната безпътица.

loading...

Като актриса Искра Йосифова участва във филмите: АкаТаМус (1988), Мера според мера (1981), 3 серии Лека жена, Мера според мера (1981), 7 серии Лека жена, Трампа (1978) Третото влюбено момиче, Авантаж (1977) Стажантка

Заснела е и редица документални филми, някои отличени с национални и международни награди, а филмът ѝ „Стената“ (1988г.) за Джон Ленън се превръща в символ на бунта срещу всякакъв вид конформизъм.

Искра Йосифова умира на 14 септември 2005 година в град София

Поклон пред паметта и!

Източник: jeni-bg-kino.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!