На днешната дата си спомняме за Видин Даскалов!

Видин Даскалов е роден на 8 март 1929 г. в село Горна Козница, Кюстендилска област. През 1953 г. завършва Държавната музикална академия в София.

Той е един от основателите на съвременната българска оперета. Изпълнява над 120 роли.

Сред режисьорските му изяви са постановките на „Прилепът“, „Време за любов“, „Волният вятър“, „Веселата вдовица“.

Ако някой трябваше да бъде наречен “човекът-глас”, това с право можеше да е само Видин Даскалов.

Десетилетия наред той се покланяше на своята публика и сега, независимо от изминалите години, тя отново и отново му се покланя. Роден с харизмата на Артист, той стотици пъти е влизал в домовете ни чрез екрана на телевизора, хиляди пъти – в душите ни чрез радиото. Селестен в “Мамзел Нитуш”, Бобеш в “Рицарят Синята брада”, Менелай в “Хубавата Елена”, Бони в “Царицата на Чардаша”, Жупан в “Графиня Марица” от Им. Калман, Гастон в “Старият Рац”, Марсел в “Теменужката от Монмартр”, Бокачо в “Бокачо”, Ганимед в “Хубавата Галатея”, Никош във “Веселата вдовица”, Сирано в “Сирано дьо Бержерак”, Наполеон в “Мадам Сан-Жен”, и Хоров в “Службогонци” от П. Хаджиев, Иван в “Българи от старо време” от А. Карастоянов, сър Ендрю в “Дванадесета нощ”, Чушкаров в “Двубой” и поп Стайко във “Фалшификатори” от Д. Вълчев, Санчо в “Човекът от Ла Манча”, Плашилото в “Магьосникът от Оз” и мн. др.

loading...

А сцената на Музикалния театър години наред беше мястото, където Менелай от “Хубавата Елена”, Иван от “Българи от старо време” или Бони блестяха в негово изпълнение. “Веселата вдовица”, “Дванайсета нощ”, “Сирано дьо Бержерак”, “Прилепът”, “Лелята на Чарли” – всяко от тези заглавия ние продължаваме да отъждествяваме с него.

Невисок на ръст, с дяволита усмивка, той бе обикновен на вид до мига, в който запее, затанцува и завърти отново и отново колелото на “живот човешки, живот глупешки, живот на хубави и глупави мечти”.

Той беше органична сплав от певческо майсторство, артистично обаяние и танцово вдъхновение. Не притежаваше една или друга дарба, той просто имаше таланта да съчетава всичко. И така се нареди сред най-големите на всички времена в българския музикален театър, превърна се в легенда.

Възрастта за него не е оправдание за откъсване от ДМТ „Стефан Македонски“.

За известно време той е негов директор – в средата на 90-те години. И именно като такъв той сам се е пенсионирал, и то тайно.

След като излиза от театъра, продължава пътя си като режисьор. Обикаля сцените в страната и поставя неуморно всичко онова, което преди е играл, учи младите. По време на една от репетициите като режисьор на „Веселата вдовица“ получава инфаркт…

Въпреки скромното съществуване, най-трудно преживява раздялата със сцената: „Желанието на човека остава за цял живот“ – казва той.

В последните години от живота си живее сам в столичния квартал „Младост“ 2. Заради скъпите лекарства, с 4 байпаса, се храни в студентски стол.

Видин Даскалов умира на 28 август 2001 година в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: bven.blog.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!