На днешната дата се ражда футболистът Георги Илиев!

Честит рожден ден на Георги Илиев!

Георги Илиев Русев (роден на 5 септември 1981 във Варна) е български футболист, полузащитник. Капитан на Черно море (Варна). Висок 178 см, тегло 70 кг.

Родом от Варна, Илиев започва да тренира футбол в ранна детска възраст в школата на местния Черно море. Минава през всички възрастови формации на „моряците“ и през 2000 г., когато е на 18-годишна възраст, е взет в първия отбор от тогавашния наставник Божил Колев. Дебютира в „А“ група на 14 октомври 2000 г. при загуба с 0:1 като гост на Ботев (Пловдив).

Само седмица по-късно, на 21 октомври, бележи първия си гол при победа с 3:2 над Литекс (Ловеч) на стадион „Тича“. Илиев много бързо се утвърждава като основен футболист на Черно море и до края на сезон 2000/01 изиграва общо 18 мача с 2 гола. В началото на своята кариера той е използван предимно като външен полузащитник.

След 3 сезона в родния си клуб, през лятото на 2003 г. Илиев преминава в Локомотив (Пловдив). Превръща се в основна единица на отбора, воден от Едуард Ераносян, който през сезон 2003/04 за първи път в своята история става шампион на България.

loading...

За Локомотив халфът изиграва общо 67 мача в „А“ група, в които бележи 8 гола. На 29 септември 2005 г. той бележи първи гол в евротурнирите в своята кариера при домакинска загуба на пловдивчани с 1:2 от английския Болтън Уондърърс в турнира Купата на УЕФА.

През декември 2005 г. Георги Илиев е привлечен в ЦСКА (София) заедно с още трима играчи от Локомотив – Кирил Котев, Александър Тунчев и Даниел Георгиев. В началото на престоя му там, традиционната му позиция е променена и той заиграва като вътрешен полузащитник. С „армейците“ става шампион на България през 2008 г., носител на купата през 2006 г. и на Суперкупата през 2007 г.

На 30 май 2008 г. Георги Илиев се завръща в родния си клуб Черно море, като подписва договор за 2 години. На 2 октомври 2008 г. реализира попадение на стадион Мерцедес-Бенц-Арена в мач от Купата на УЕФА срещу немския Щутгарт, който завършва 2:2. През есента на 2009 г., след гласуване между футболистите, Илиев сменя Александър Александров-Кривия като капитан на Черно море. През следващите 4 години той е най-изявеният лидер на „моряците“. Превръща се в символ на варненския клуб и абсолютен любимец на местните привърженици.

На 18 април 2012 г., Илиев реализира за първи път хеттрик при победа със 7:1 над Калиакра (Каварна). Сезон 2011/12 е най-резултатния в кариерата му, като по време на него полузащитникът бележи 10 гола.

На 6 януари 2014 г. Георги Илиев за първи път в своята кариера преминава в чужд клуб. Той е продаден на китайския втородивизионен Шъдзяджуан Йонгчанг за сумата от 100 000 евро. През първия си сезон в Китай халфът става голмайстор на отбора с 9 попадения в 26 мача, а Шъдзяджуан Йонгчанг за първи път в своята история печели промоция за Китайската Суперлига.

Георги Илиев е извикан за първи път в националния отбор през есента на 2004 г., когато селекционер е Христо Стоичков. Дебютира за България на 29 ноември 2004 г. в контролен мач срещу Египет. Бележи първи гол с националната фланелка на 7 септември 2005 г. при победа с 3:2 над Исландия в квалификация за Световното първенство по футбол през 2006. Впоследствие минават 5 години, преди Илиев да стане отново част от националния отбор през 2012 г. На 4 юни 2013 г. се разписва за втори път за „трикольорите“ в контрола срещу Казахстан в Алмати.

Източник: bg.wikipedia.org 

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!