На днешната дата се ражда българският състезател по борба Валентин Райчев!

Честит рожден ден на олимпийският шампион Валентин Райчев!

На днешния ден 20 септември през 1958 година в София се ражда златният медалист от Олимпийските игри в Москва през 1980-а – легендарният борец в свободен стил Валентин Райчев.

Освен олимпийското злато, Валентин Райчев печели последователно турнира „Дан Колов”през 1979 и 1980. Във визитката му присъстват още няколко балкански титли за мъже и юноши до 74 кг. Преди да се ориентира към борбата, той тренира баскетбол, хандбал, лека атлетика и футбол. Валентин е бил смятан за изключително даровит и талантлив младеж с възможности да се развие професионално в поне няколко спорта. Негови треньори в борбата са Иван Миланов, Огнян Макавеев и Иван Караджов. Цялата си кариера Райчев изкарва като състезател на ДФС Левски Спартак (София), с които печели десетки републикански титли.

Валентин Райчев е част от знаменитото олимпийско поколение на България, донесло ни общо 41 медала на Олимпиадата в Москва през 80-те години на ХХ век. През следващата 1981 година борецът е световен вицешампион в Скопие и европейски вицешампион в Лодз. След приключване на активна състезателна кариера Райчев остава близко до борбата – понастоящем той е генерален секретар на Българската федерация по борба.

Източник: marica.bg

loading...

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!