На днешната дата се ражда българският художник Цветан Цеков – Карандаш!

Цветан Цеков – Карандаш е български художник-карикатурист и илюстратор.

Цветан Иванов Цеков е роден на 24 ноември 1924 г. в с. Махалата, днес влизащо в състава на град Искър, област Плевен.

През 1947 г. завършва живопис в Художествената академия в класа на професор Дечко Узунов. Още преди да постъпи в Академията учи основи на рисуването при големия български карикатурист Илия Бешков. Псевдонима Карандаш (молив на руски) му измисля журналистът Стоян Нейков, главен редактор на вестник „Нашенец“.

Съосновател и член на редколегията на хумористичния вестник „Стършел“, Карандаш редовно публикува там карикатури, за които са характерни остра политическа тематика, лаконичност на рисунъка и отсъствие на текст.

Освен в областта на карикатурата Карандаш работи и илюстрации и плакати. Илюстрира детски книги от Асен Босев и Михаил Лъкатник. Съществено място в творчеството му заема образът на революционера Христо Ботев, противопоставен на осмивани от художника съвременни явления и образи.

loading...

Карандаш участва в международни изложби на карикатурата в Берлин, Братислава, Будапеща, Монреал, Пекин, Токио и др. От изложбата „Сатирата в борба за мир“ в Москва, 1969 г. се връща със златен медал. Има самостоятелни изложби в София, гр. Искър (тогава Пелово) и Плевен. Носител е на първата награда на СБХ за карикатура на името на Илия Бешков (1971), двукратен носител на орден „Кирил и Методий“, II степен.

През последните десетилетия се занимава с изследване на златното сечение и картинната геометрия в творчеството на Леонардо да Винчи.

На 5 май 2005 година Карандаш изнася първата си публична лекция по тази тема в рамките на пролетната лектория „Единство на времената“. Също през 2005 година основава Лабораторията по нестандартна геометрия. На 10 април 2006, за първи път заедно с новите си колеги, изнася информация за дейността на лабораторията в Аулата на НБУ. Впоследствие лекции са провеждани в БАН и Федерацията на научно-техническите съюзи.

През 2009 подготвя поредица от статии за „Списание 8“, от които се публикува само 1-та „Унищожиха „Тайната вечеря““

На 24 ноември 2009 г. в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се открива Юбилейна изложба „В лабиринта на Леонардо“ под патронажа на Министерството на културата

Цветан Цеков – Карандаш умира на 2 февруари 2010 г. в град София.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.