На днешната дата през 1935 г. е роден проф. Кирил Нешев!

Кирил Нешев е български професор, философ. Дългогодишен преподавател по етика в СУ „Св. Климент Охридски“, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Роден е на 17 февруари 1935 г. в София. Възпитаник е на Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, който завършва през 1960 г., а от 1968 г. става негов преподавател.

Кирил Нешев защитава дисертация на тема „Основни проблеми на моралната цел. Исторически и теоретически аспекти“ (1973). През 1976 г. е избран за доцент, а през 1986 г. за професор на Софийския университет. Бил е декан на Философския факултет от 1976 до 1979 г. и два поредни мандата от 1980 до 1988 г. зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“.

Научните интереси на проф. Нешев са в областта на етиката. Основен акцент в работата му е изясняването на основните етически понятия – добро, зло, свобода, чест, съвест, справедливост и т.н. По време на преподавателската си и научна дейност той чете курсове по Етика, Журналистическа етика, Педагогическа етика и др.

loading...

Автор е на над 50 книги – учебници, монографии и публицистични съчинения в областта на етиката, политологията, социологията, журналистиката, националната история. Известни и търсени между тях са първите учебници по етика за студенти в най-новата история на България – „Система на етиката“, „Педагогическа етика“, „Журналистическа етика“, анализа на основните етически категории – „Доброто“ и „Злото“, съчиненията по история на етиката – „Философии на морала“, „История на европейската етика“, книгите, посветени на актуални социални проблеми – „Философия на утопиите“, „Балканският неомарксизъм“ и др.

Проф. д.ф.н. Кирил Нешев умира на 8 декември 2010 г.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!