На днешната дата е убит епископ Агапий Врачански!

Агапий Врачански (на гръцки: Αγάπιος Βράτσης, Агапиос Врацис) е висш православен духовник, епископ на Враца, новомъченик.

Агапий е роден в солунското село Колиндър около 1790 година. Според Зина Маркова вероятно е българин. Назначен е за врачански епископ в 1833 година. Епископ Агапий съдейства за разпространяването на нови български книги и в богослужението използва само български език.

В памет на майка си Евгения, радетелка на девическото образование, Агапий изпраща Анастасия Димитрова в Калоферския девически манастир да се учи при Райно Попович от 1840 до 1841 година и след това подпомага финансово откриването на първото българско светско девическо училище от Димитрова в Плевен.

След това подпомага и откриването на девическо училище и във Враца в 1843 година. Спонсорира откриването на първото училище в родното си село Колиндър. В 1848 година подпомага възстановяването на църквата „Възнесение Господне“. Подпомага и разпространяването на преводите на Райно Попович.

Агапий Врачански влиза в конфликт и с българската община, начело със синовете на Димитраки Хаджитошев Александър, Замфираки и Теодораки.

loading...

В един сръбски вестник се появява обширна дописка, описваща неморалните деяния на Агапий, която привлича вниманието на българската общественост. Освен с неморалното си поведение Агапий настройва врачани срещу себе си и с активната си намеса в общинските работи и особено в учебното дело.

Поради големите си заслуги към него, Агапий се стреми да го ръководи еднолично, заради което се сблъсква с градските първенци. Агапий отказва Петко Славейков да бъде назначен в селищата на епархията му и го прогонва от Плевен, но врачанската община го наема против владишката воля.

Агапий Врачански е убит от турчин на 5 октомври 1849 година.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!