На днешната дата е убит българският революционер Димитър Бакърджиев!

Димитър Бакърджиев е български революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Димитър Бакърджиев е роден през 1880 година в Белоградчик. Завършва основно училище в родния си град и гимназия, след което става учител. От 1903 година е преподавател в Битолската гимназия. При подготовката на Илинденско-Преображенското въстание минава в нелегалност и участва в него в чета на Битолския революционен окръг.

През 1904 година Димитър Бакърджиев става четник при щипския войвода Сотир Атанасов и действа с неговата чета в Кочанско, Кратовско и Щипско. В периода 1906 – 1907 е районен войвода в Демирхисарско и Битолско. Жени се за Елена Иванова, чиято сестра Олга се жени за Васил Чакаларов.

През Балканската война е македоно-одрински опълченец в четата на Пандил Шишков, която действа в Битолско и Леринско. В Първата световна война води разузнавателна чета в Егейска Македония. Навлязла дълбоко в Кукушко при Арджанското езеро, четата е пресрещната от гръцки патрул. В сражението Димитър Бакърджиев и един негов четник са ранени. Изправени са пред английски военен съд, а после са отведени в английския военнопленнически лагер Караисин край Солун.

loading...

Димитър Бакърджиев е убит в Радовиш на 24 март 1919 година.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!