На днешната дата е роден режисьорът Георги Костов!

Георги Костов Янакиев е български драматичен режисьор, обществен и театрален деец, народен артист (1950). Роден е на 7 януари 1895 г. Професор е от 1949. Член на БКП от 1919 г.

Ръководи прогресивните театри „Народна сцена“, „Театър за народа“, „Съвременен театър“, „Народна студия“ и др. Директор — режисьор е на Народен театър за младежта в периода 1946 – 1950 г. Редактира прогресивни списания.

Носител е на Димитровска награда през 1950

Завършва НАТФИЗ, като следва успоредно две специалности – „Филмов монтаж” и „Филмова режисура”. Пада си по екстремните спортове и комедийните жанрове.

loading...

През 2000-та година се залавя със заснемането на късометражен филм, в който се разказва за двама неудачници. Комичният разказ е основата на бъдещия филм „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”.

След неуспешно кандидатстване за НФЦ през 2010-та година, Георги Костов решава да заснеме историята в детайли и да я превърне в първата по рода си българска гангстерска комедия.

Георги Костов умира през 1965 г.

Източник: wikipedia.orgcinefish.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!