На днешната дата е роден Проф. Дойно Дойнов!

Дойно Дойнов е български историк и общественик.

Дойно Христосков Дойнов е роден на 16 юли 1929 г. село Буново, Пирдопско. Завършва „История“ в Софийския университет през 1951 г., става кандидат на историческите науки (1973) и доктор на историческите науки (1985) – с докторска дисертация на тема „Комитетите „Единство“ 1878–1885 г. Ролята и мястото им за Съединението 1885 г.“)

Уредник и научен сътрудник във Военноисторическия музей (1954–1971); директор на Археологическия музей към Българската академия на науките (1971–1978); заместник генерален директор (1979–1980) и генерален директор (1980–1981) на Дирекция „Културно-историческо наследство“ при Комитета за култура; от 1981 до 1991 година е началник на Главно управление на архивите при Министерския съвет и член на Изпълнителното бюро на Международния съвет на архивите – ЮНЕСКО (1985–1989); ст.н.с. I ст. в Института за история при БАН (1986–1994). От 1991 г. е председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

Носител на орден „Стара планина“ I степен (2004) за извънредно големите му заслуги към Република България за развитието на историческата наука. Удостоен е със званието Почетен гражданин на Велико Търново за изключително активната му дейност в изучаване, популяризиране и опазване на уникалното културно-историческо наследство на града.

loading...

Проф. Дойно Дойнов е дългогодишен преподавател по история в Художествената академия, както и във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Член е на Ма­кедонски­я­ на­учен инсти­тут в София.

Автор е на редица монографии, студии и статии за Васил Левски, Априлското въстание, националноосвободителните и обединителни борби на българския народ през Възраждането и през първите десетилетия след възстановяването на българската държава. Редактор на документални сборници и издания, на поредицата „Дневници и спомени за българската история“, сп. „Известия на държавните архиви“, „Българското Възраждане. Идеи, личности, събития“ и др. Автор на сценария на документалния филм „Левски пред съда на Портата и на историята“.

Почива на 18 януари 2014 година на 84-годишна възраст

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!