На днешната дата е роден поетът и публицист Веселин Сариев!

Веселин Сариев е български поет и публицист. Роден е на 22 септември 1951 година в град Пловдив.

Завършва Българска филология в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Дебютната му стихосбирка „Здраво утро“ излиза през 1982 година в издателство „Христо Г. Данов“. Книгата има дълга предистория на неприемане от официалната комунистическа критика. Първият ѝ вариант е претопен и отново издаден в съкратен и цензуриран вид, без илюстрациите на художника Димчо Павлов, който от своя страна прави изложба по стиховете в книгата.

Втората стихосбирка на Сариев, „Пред края на кръга“, излиза през 1989 г., също като издание на „Христо Г. Данов“. С нея поетът получава наградата „Пловдив“ за литература.

Интересите му са насочени към визуалната поезия. Това довежда до издаването на първото българско списание за визуална и експериментална поезия СВЕП (1990), в което Сариев кани за участие автори от Европа, Япония, САЩ, Южна Америка. От него излизат четири броя в тираж 100 и се разпространява по пощата, което е една от концепците на това „пътуващо изкуство“, наричано още mail art.

loading...

Стихосбирката „Съзвездие от мигове. Поетически диалози“ (1999) е билингва в три варианта – английски, немски, френски. Излиза също във вид на плакат и пощенски картички. С нея поетът получава за втори път наградата „Пловдив“ за литература.

Следващият проект „Горски дух“ (2000) е поема-портрет на художника Атанас Хранов.

През 2001 година излиза последната поетична книга на Веселина Сариев „Златна клонка / Twig of Gold“, която също е билингва и е придружена от рисунките на Данаил Дянков.

В последните си години Веселин Сариев продължава да работи върху ръкописа „Дворът“ – поетичен разказ за приятелите художници и творци.

Историко-публицистичното съчинение „Диарбекир и българите“ (1996, ИК ”Христо Ботев“) получава специалната награда на Дружество „Гражданин“ през 1996 г.

През 2000 година Веселин Сариев построява със собствени средства параклиса „Св. Мина“ в село Брестовица, за което е награден с почетния знак за дарителство на град Пловдив.

Умира след тежко боледуване през юни 2003 година, на 51-годишна възраст.

През септември 2011 г. посмъртно е публикуван двутомник с творби на Веселин Сариев – „Събрани страници“, съставен от Катрин Сариева и проф. Михаил Неделчев.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!