На днешната дата е роден композиторът Ангел Заберски!

Проф. Ангел Заберски е български композитор, аранжьор, педагог по попмузика. Роден е на 31 август 1931 г. в Малко Търново.

Трудният житейски път и условия в детството, раздвоението между изобразителното изкуство и музиката, в резултат на войната, определят бъдещия твърд характер, но и жалостивата и нежна душевност, която с годините се разгъва и превръща в произведения на изкуството.

Пристрастен към операта, тъй като завършва вокалния факултет при консерваторията със специалност оперно пеене в класа на проф. Христо Бръмбаров – 1955, Ангел Заберски цял живот изучава с най-малка подробност партитурите на италианските композитори Пучини и Верди.

Със същата жар следи и вокалното майсторство на световноизвестните оперни певци от миналото и настоящето. По същия начин, увлечен от биг-бендовото изкуство и джаза, до сетния си дъх изследва партитурите на големите образци в него, като Дюк Елингтън и Каунт Бейзи.“ Това пише дъщеря му Маргарита Заберска, в статията си за сайта на програма „Христо Ботев“ на БНР през 2015 г. за предстоящето й предаване в памет на композитора.

В началото на 60-те Ангел Заберски участва в популярния вокален квинтет „Приятели на песента“ и е един от основателите и преподавател в Школата за естрадни певци при БНР.

loading...

До 1974 работи като музикален редактор в редакция „Забавна музика“ на БНР. От 1974 до 1984 е главен художествен ръководител на Естрадата на БА.

Преподавател по пеене в Естрадния факултет на БДК.

Член на СБК.

Ангел Заберски е автор на политически мюзикъли („Чилийска фиеста“, „Хора с криле“, „Рози в атака“, „Звезден миг“, „Здравей, април“) ; музика към театрални спектакли („Сезонът на големите дъждове“, „Тази малка земя“ – награда на националния преглед на драматичните театри); вокално-инструментални произведения (Оратория за 9-те кръга), оркестрови творби (Рапсодия за духов оркестър), телевизионен мюзикъл („В Чинцано всичко е спокойно“), детски и хорови песни, музика към документални филми.

Ангел Заберсйки е един от майсторите на лиричната естрадна песен и един от първите композитори, които носят признание за българската естрада на европейския подиум през 60-те. Първите си творби създава още в края на 50-те – инструменталната пиеса „Сребърен дъжд“ и песента „Първа среща“ – 1958 (изп. Георги Кордов и Райна Денева).

Песента по музика на Ангел Заберски „Калиакра“ печели наградата на „Златният Орфей“ през 1965 година. С нея започва историята на този фестивал.

Той е един от композиторите, с които Лили Иванова работи в периода 1965 – 1968 година. Негова е музиката на песните от репертоара на ѝ: „Брезите и момчето“, „Бялата лодка“, „Лунната соната“, „Адажио“, „Да вярвам ли?“. С песента „Адажио“ Лили Иванова печели през 1966 година наградата „Златен ключ“ в Братислава. През 1968 година става № 1 в Барселона с неговия хит „Да вярвам ли?“.

През 1980 година песента „Бащината къща“ по музика на Ангел Заберски, изпълнявана от Панайот Панайотов, печели „Златният Орфей“.

Проф. Ангел Заберски е преподавател в Нов български университет, специалност „Попмузика“.

Удостояван е многократно с награди на СБК, както и с наградата на София за песента „Звезди над София“.

Освен на песни, той е автор и на оркестрови пиеси, в някои от които съчетава фолклорни мотиви с елементи от джаза („Спомен от Странджа“, „Тракийски акварел“).

Негови песни са издавани на грамофонни плочи в Канада („Чудото на младостта“, изп. Джули Арел), Русия, Италия (Артуро Теста), Полша, Чехия, Германия, Куба.

През 2009 г. Българското национално радио продуцира и издава албума „Изповеди“, съдържащ 18 авторски поппесни на композитора, изпълнени от български поппевци.

Бил е женен за известната поп-певица от края на1960-е години Маргарита Радинска. Имат 2 деца, наречени на тях. Ангел Заберски-син е от най-талантливите и изявени български музиканти в областта на джаза. Дъщеря им, Маргарита Заберска, също е певица и музикален редактор в програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио. Маргарита Заберска, в статия за баща си, пише: „Животът на композитора наистина бе отдаден не само на песента, но и на музиката като изкуство, с всичките нюанси и багри на красивата хармония. Непрестанното желание да научи нови и нови похвати в писането ѝ се превръща в мотото на твореца Заберски.“

Ангел Заберски умира на 11 юни 2011 година в София.

Поклон!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!