На днешната дата е роден войводата Александър Андреев!

Александър Андреев, наречен Чапата, е български революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска реолюционна организация.

Александър Иванов Андреев е роден на 20 юли 1883 година в град София. Завършва прогимназия в София и през 1901 година става четник при Кръстю Асенов в Гевгелийската чета. По-късно е четник в четите на Христо Чернопеев и Иван Наумов Алябака, с когото действа в Кичевско и Велешко, а от август 1907 година става велешки районен войвода.

След Младотурската революция, през юли 1908 година се завръща в София, но когато на следната 1909 година Тодор Александров, Христо Чернопеев и други дейци възобновяват дейността на ВМОРО, Александър Андреев отново активно се включва в революционното движение. През май 1911 година отново е войвода на чета във Велешко, а в 1912 година действа с четата на Тане Николов в Солунско и Ениджевардарско.

Взима участие в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война – в партизанските части, организирани и водени от ВМОРО. През първата световна война участва в потушаването на Топлишкото въстание под командването на Михаил Думбалаков.

loading...

След 1918 г. се оттегля от активна революционна дейност и се установява да живее в София, където умира в 1928 година.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!