На днешната дата е роден българският писател Димитър Пеев!

Димитър Пеев е български писател, журналист, публицист, юрист, доктор по наказателно право. Известен като автор на криминални и фантастични произведения.

Димитър Александров Пеев е роден на 7 юли 1919г. Завършва Софийския университет “Св. Климент Охридски” и специализира криминалистика в Москва. През 1958 г. излиза първият му фантастичен роман „Ракетата не отговаря“ (в съавторство). До 1964 г. пише още няколко художествени и научнопопулярни книги с уклон към фантастиката: „Изкуствени спътници и междупланетни полети“, „Човекът извън земята“, „Животът на другите планети“, повестта „Фотонният звездолет“ (1964 г.). Първият криминален роман на Пеев е “Алиби”, издаден презт 1966 г. Димитър Пеев е основател и пръв главен редактор на списание „Космос“. Дълги години е главен редактор на вестник „Орбита“.

Библиография:

  • „Ракетата не отговаря“, роман – съвместно с Кирил Маричков (1958)
  • „Фотонният звездолет“, роман (1964)
  • „Алиби“, роман (1966)
  • „Аберацио иктус“, роман (1978)
  • „Вероятност, равна на нула“, роман (1980)
  • „Джентълмена“, роман (1989)

Димитър Пеев умира на 5 ноември 1996 г. в София

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!