На днешната дата е роден българският футболен деятел, Валентин Михов!

Валентин Михов е бивш български футболист и футболен функционер. Бивш президент на Българския футболен съюз (БФС) и на Професионалната футболна лига (ПФЛ).

Валентин Михов е роден в гр. София на 18 януари 1954 г. Играе в детско-юношеските формации на ЦСКА, после като студент във Висшия финансово-стопански институт в Свищов е играч на местния „Академик“ (до 1978 г.), с който успява да влезе в „А“ футболна група.

Завършва и международни икономически отношения в УНСС. Работил в министерство на транспорта – Автокомбинат София окръг, като началник на отдел ТРЗ.

По-късно е директор на кантора “Външен транспорт и застраховки” в Кореком. През 1991 г. наследява Борис Станков на президентския пост в ЦСКА и през 1992 г. клубът печели българското първенство.

През 1993 г. става президент на БФС и изпълнява тази длъжност до 1994 г. Докато той е начело на БФС българският национален отбор по футбол достига най-големия си успех — победа срещу Франция през 1993 г. и четвърто място на световното първенство през 1994 г. в САЩ. Президент на ЦСКА от 1990 до 1993 г. Президент на БПФЛ от 1991 г. до 1993 г. Президент на БФС 1993-1994 г. Изпълнителен директор на ФК Ловеч. Изпълнителен директор ФК Славия.

loading...

От 1995 г. до 2008 г. е представител в България на германския медиен концерн УФА чрез фирмата S.V.-RSA Bulgaria. Собственик на свищовския отбор по футбол „Академик“ от 2000 г. до 2008 г., когато прехвърля клуба на община Свищов.

14/11/2007 г. – Валентин Михов е избран за член на борда на директорите на Европейската Професионална Футболна Лига измежду 25-те страни членки на състоялата се същия ден Генерална асамблея на ЕПФЛ в Мадрид.

Там е избран нов борд на директорите на ЕПФЛ, в който влизат първите пет страни избрани по ранг като: Англия, Италия, Германия, Франция, Испания и три страни по избор: Шотландия, Русия и България. Мандатът на новия борд е до 2011 година. 20/11/2008 г. – Валентин Михов става „Почетен Президент“ на Българо-Австрийски мениджмънт форум. Президент на Българска Професионална Футболна Лига от 1996 г., до юни 2010 година.

Носител на най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ за изключителен принос в областта на физическото възпитание и спорта.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!