На днешната дата е роден българският музикант Стоян Янкулов!

Честит рожден ден на Стоян Янкулов – Стунджи!

Стоян Янкулов е български музикант-перкусионист. Свири на пиано, тарамбука,тъпан, дръмбой и барабани.

Стоян Янкулов е роден на 10 септември 1966 г. в град Елин Пелин, Софийска област. На 8-годишна възраст започва уроци по пиано. По същото време проявява интерес и към ударните инструменти.

От ранна възраст той вече е основа на музикални състави като барабанист. В София завършва музикално училище „Любомир Пипков“, а след това и Държавна музикална академия „Панчо Владигеров“ със специалност ударни инструменти. Приет е в Биг бенда на Българското национално радио. Янкулов свири с рок и джаз групи, с фолклорни ансамбли, джаз-рок и фюжън групи.

Концертира в България, Финландия, Белгия, Германия, Холандия, Франция, Италия, Чехия, Турция, САЩ, Канада, Япония, Русия.

loading...

Стоян Янкулов е презентирал българското културно наследство пред президентите на България, Гърция, Армения, Унгария, пред Негова светлост Принц Алберт, Краля и кралицата на Швеция, Коиджиро Мацура – UNESCO, министрите на ОССЕ.

Участва в проекти на Боби Макферин, Окай Темиз, Корнел Хорват, Карло Рицо, Арабел Караян, Енвер Измаилов, както и с Теодосий Спасов, Иво Папазов, Милчо Левиев, Симеон Щерев, Йълдъз Ибрахимова, Анатолий Вапиров, Петър Ралчев.

Янкулов в дует с Елица Тодорова се класират на престижното 5-то място във финала на международния конкурс „Евровизия“ през 2007 г. във Финландия.

Последните му проекти са с виртуозният бас китарист Хуан Гарсия-Херерос от Колумбия, Роберто Куинтеро – перкусия от Венецуела, Ерик Мартиньон – пиано от Венецуела/САЩ.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!