На днешната дата е роден българският кинокритик Атанас Свиленов!

Атанас Свиленов е български кинокритик, литературен историк и изкуствовед. Автор е на 20 книги и стотици публикации по проблемите на киното, джаза и естетиката.

Атанас Свиленов Митрев е роден на 18 ноември 1937 г. в София, където завършва и гимназия през 1957 г., а след това Славянска филология в Софийския държавен университет (1963). Редактор в Българска национална филмотека (1966), в сп. „Пламък“ (1967), в културния отдел на в. „Земеделско знаме“ (1970 – 1975). Редактор в отдел Критика на в. „Литературен фронт“ (1976 – 1990). Главен редактор на вестниците „Литературен форум“ (1992) и „Демокрация“ и директор на Българската национална филмотека. Оглавява и филмотечния архив в БНТ.

Член е на Сдружението на български писатели.

Автор на над 20 книги – “Пристрастия”, “Отблизо”, “Събеседници”, “Притежание на паметта”, “Премеждия с интервюта” и др.

loading...

Атанас Свиленов умира след дълго боледуване от рак на 3 декември 2015 г. в София

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!