На днешната дата е роден българският историк доц. Наум Кайчев!

Честит рожден ден пожелаваме днес на доц. Наум Кайчев!

Наум Кайчев е български историк и дипломат.

Наум Илиев Кайчев е роден на 29 октомври 1970 г. в София. Родът му е с произход от костурското село Кономлади. През 1992 г. завършва специалност „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1994 – 1995 г. е гост-докторант в Оксфордския университет, Великобритания.

От 1998 г. Наум Кайчев е доктор на историческите науки, а между 2002 – 2006 година преподава „Нова балканска история“ в Софийския университет. В периода 1999 – 2001 г. е генерален консул на България в Торонто, Канада, а между 2007 и 2010 г. е генерален консул в Битоля, Република Македония. От 2015 г. е доцент и ръководител на катедра „История на Византия и балканските народи“ в Софийския университет.

Специализира в Атина, Белград, Будапеща, Страсбург, Брюксел и Загреб. Член е на Македонския научен институт и на Българското дружество за британски изследвания. Автор е на монографиите „Македонийо, възжелана: армията, училището и градежът на нацията в Сърбия и България (1878 – 1912)“, София, изд. „Парадигма“, 2003, 312 с., „Илирия от Варна до Вилах: хърватското национално възраждане, сърбите и българите (до 1848 г.)“. София: Парадигма, 2015 г., както и на много трудове в специализирания научен печат.

loading...

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!