На днешната дата е родена актрисата Таня Масалитинова!

Татяна Николаевна Масалитинова-Есауленко, известна като Таня Масалитинова, е българска театрална и киноактриса.

Дъщеря е на смятания за родоначалник на съвременната театрална школа в България артист и режисьор Николай Масалитинов и Екатерина Краснополска – театрали, емигрирали от Русия.

Таня Масалитинова е родена в Прага на 2 септември 1921 г., макар някои източници погрешно да я водят родена през 1922 г. Завършва гимназия за чужди езици в София.

Между 1941 и 1943 г. следва в Художествената академия, но впоследствие завършва Държавната театрална школа в периода 1943 – 1945.

След конкурс за щатни актьори през 1946 г. е назначена в Народния театър „Иван Вазов“, където играе до 1989 г., когато е пенсионирана заедно с други артисти от театъра. Тя обаче продължава да играе на сцените на театър „Сълза и смях“, „Театър 199“, в Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Габрово и др.

loading...

Таня Масалитинова е позната и от ролите си в киното във филмите „Точка първа“, „Рицар без броня“, „Сбогом, приятели!“ и „Ненужен антракт“.

През 2005 г. получава наградата Аскеер за цялостен принос към българския театър.

Таня Масалитинова умира на 92 години на 31 май 2014 г.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!