Народният театър „Иван Вазов“ е най-старият в България

Българският народен театър „Иван Вазов” се появява през 1904 година, когато софийската драматична трупа „Сълза и смях” се трансформира и по този начин се създава първият театър в страната.

Сградата, в която се помещава културната институция, е открита за представления на 3 януари 1907 година. Тя е дело на австрийците Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер и е впечатляващо произведение на архитектурното изкуство.

Народният театър бързо се превръща в едно от любимите места на софийския политически и интелектуален елит. Под ръководството на вездесъщия главен режисьор Йозеф Шмаха тук се представят най-нашумелите постановки от европейската сцена, които са възприемани като важно събитие в живота на бързоразвиващата се столица, а актьорите и режисьорите стават истински величия в очите на почитателите си.

През 1923 избухва пожар по време на представление, а пораженията са толкова мащабни, че сградата е възстановена едва 6 години по-късно от немския архитект Мартин Дюлфер и българинът, но също германски възпитаник, Кирил Чапаров.

Сградата понася големи щети и по време на съюзническите бомбардировки над София през Втората световна война, но е реконструирана веднага след края ѝ. През седемдесетте години е извършен голям ремонт, а последното обновяване е от 2007-а.

loading...

В момента „Иван Вазов“ разполага с отлична голяма сцена и зала със 750 места, камерна зала за 120 зрители и сцена на четвъртия етаж, която дава възможност на 70 души да се насладят на постановките на най-стария и реномиран театър в България.

Източник: kmeta.bg

Вижте още от Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!