Надписът от Белинташ

Надписът от Белинташ представлява скално-изсечени руни в поредица от около 15 знака, издълбани в скалата на платото Белинташ.

Символите или буквите (принадлежащи към вероятно изчезнала древна писменост) са високи 20 cm, а надписът е с дължина 70 cm. Липсва официално изследване относно истинността на надписа от археолозите, работещи на обекта Белинташ.

На поместените фотографии в Интернет надписът изглежда силно изветрял и повреден от естествените процеси на ерозия в скалата.

Надписът е открит и заснет от туристи през лятото на 2006 година. (Едни информационни източници споменават „туристи от гр. Бургас“, други „туристи от гр. Пловдив“)

Точното местоположение на надписа е неясно. Липсва надежден информационен източник, който може да го потвърди.

loading...

Т. нар. „надпис от Белинташ“ е разискван многократно в българската блогосфера и главно от неспециалисти. Според много алтернативни теории въпросният надпис доказва, че древните траки са имали писменост.

Други намират за изключително интересно присъствието на знака IYI, който се свързва с прабългарите и по-конкретно с рода Дуло, от който произлизат първите владетели на прабългарите (период много по-късен от времето, когато е бил изсечен знакът на Белинташ).

Дискусиите относно тракийския език и палео-балканската писменост са предмет на оживени спорове от години. Известни български историци и археолози често отказват да коментират темата, като нерядко са многократно критикувани за липсата на позиция

Значението на надписа (ако той не е фалшификат) засега остава неясно.

Според българския археолог Борислав Бориславов значението на потвърдения чрез археологически проучвания скален графит (издълбан в скалите в началото на скалното плато, встрани от т.нар. „олтар“) засега остава загадка за науката.

Графитът може да е надпис, формула или част от по-голямо изображение, което е заличено поради естествените процеси на ронене на скалата. Засега не е открит подобен скален графит на друго тракийско светилище

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!