Надписът в чест на Тит Флавий Котис свидетелства за величието на античен Пловдив

Надписът в чест на Тит Флавий Котис, свидетелства за величието на античен Пловдив

Надписът е част от статуя на наследника на последните тракийски царе. Той датира от края на I-ви век, което означава, че Античният театър не е започнат по времето на император Траян, през 116-та година, а 20-30 години по-рано.

Надписът е намерен от археоложката Мая Мартинова и преведен от старогръцки, от Николай Шаранков, преподавател в Софийския университет. Текстът се отнася за първия първожрец, съдебен представител, отговорник за строежите и градоначалник на Филипопол – Тит Флавий Котис.

Котис е бил първожрец цели три пъти. Отговорността му към града е била много голяма и важна. Факт е, че в античността управниците, така наречени жреци, организират повечето строежи и поддръжки с лични средства. Затова се вярва, че Тит Флавий Котис е обсипал днешен Пловдив с много красиви постройки.

loading...

Дословният превод на надписа е:

„На човекът, който е от своите предци първенец в Провинцията, трикратен първожрец на Провинция Тракия и градовете в нея, юридически представител на Метрополията и отговорник за строителните работи, който по време на мандата си като първи архонт, построи великолепни сгради в родината си. Тит Флавий Котис син на Рескупурис от Трибата Квирина“.

За съжаление, липсва името на създателя на колоната. Единственото парче, което е запазено и открива час от самоличността му е: „син на Сустран, наричан Пулиат”.

Източник: podtepeto.comuspelite.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!