„Музеят на меда“ до село Кошарица е единственият по рода си в България!

„Музеят на меда“ до село Кошарица е единственият по рода си в България. Музеят е създаден през 2001 година от пчеларя Кирил Киров и се намира в двора на неговото стопанство.

Тук може да се се проследи историята на пчеларския занаят и развитието на инструментите и пособията при производството на мед. Изработени са възстановки на различни видове кошери, които човечеството е използвало в далечното или по-близкото минало. Една от пчелните къщички е направена в хралупа на старо дърво, друга е изплетена от клони подобно на кош a стените са замазани с кал.

Наред със старите видове кошери са подредени и съвременни такива. Сред колекцията има и един уникален стъклен кошер, където може да се наблюдава живота и процесите, произтичащи в едно пчелно семейство.

Интерес сред посетителите предизвикват и специалните артистични кошери – макети на несебърските църкви „Св. Йоан Кръстител“, „Свети Стефан“, умален модел на комплекс Ханска шатра и други забележителности в региона, чрез които основателят на музеят се опитва да запознае туристите с богатата история на Несебър.

Към музея има магазин, където гостите могат да си закупят мед, а също така и място за дегустация на ястия и питиета, в които има пчелен мед.

loading...

Източник: poseti.guide-bulgaria.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!