Музей Славейковата къща в Трявна

Славейковата къща в Трявна е построена около 1850 г.

Идвайки като учител в Трявна, Петко Славейков взема за съпруга дъщерята на един от известните тревненски чорбаджии Иванчо Райков – Ирина.

« 1853 – 25 януари: венчахме учителя Петко и Ирина » – е записал в своя летопис поп Йовчо от Трявна. Семейството им се установява в малка наследствена къща в Горната махала на селището, където остава до 1876 г.

Тук, под строгите грижи на майката, отрастват всички деца на Ирина и Петко Славейкови. Те са високообразовани и интелигентни личности в обществения и политически живот на България през втората половина на 19 и началото на 20 век:

loading...

Иван Славейков – кмет на София през 1885 г., министър на просвещението в правителството на Петко Каравелов /от 20 февруари до 24 април 1901/, народен представител /IV-XI Обикновено народно събрание 1884 – 1901/;

Христо Славейков – министър на правосъдието /1910 – 1911г./ и народен представител в продължение на 25 години, председател е на ХIV- тото Обикновено народно събрание /1908 – 1910/; генерал от българската армия – Рачо Славейков и разбира се един от най-великите поети на България, номиниран за Нобелова награда – Пенчо Славейков; Донка, Райко и Пенка Славейкови.

Източник: tryavna-museum.eu



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.