Музей „Кольо Фичето“ в град Дряново

В сградата на историческия музей на град Дряново се помещава експозицията „Кольо Фичето – живот и творчество“. Експозицията е открита на 20 юли 1969г в памет на бележития български майстор-строител.

В началото на експозицията са представени архивни снимки от Дряново. Сред експонатите са инструментите на майстора и личният му печат. Информационни табла на български и английски език разказват за биографията на майстора, строителните му умения и отличителните характеристики на стила му.

Впечатляващи са макетите на сгради, построени от Колю Фичето – катедралният храм „Рождество Богородично“ във Велико Търново, което е и най-ранната му самостоятелна изява, свищовската църква „Св. Троица“, храмът „Св. св. Константин и Елена“ в Търново, сградата на турския конак във Велико Търново, в който след Освобождението се помещава Учредителното събрание, както и красивият хан на хаджи Николи, също в Търново.

Макетите на моста на река Янтра при Бяла, Русенско, на Покрития мост в Ловеч и на каменния мост над река Росица при Севлиево показват в детайли работата на майстора. Със снимки от миналото и от наши дни е показано настоящото състояние на архитектурните шедьоври на възрожденския майстор.

loading...

Към историческия музей на града са включени още три експозиции, разположени в други сгради в Дряново. В музея могат да бъдат закупени информационни материали и сувенири.

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!