Монументът „Света Богородица“ в Хасково, влязъл в книгата на Гинес през 2004!

Монументът „Света Богородица“ в Хасково представлява издигаща се над града, от височината на Младежкия хълм, статуя от полимер-бетон на считаната за покровителка на града Света Богородица с Младенеца.

Скулптурата, висока 14 м и тежаща 80 т, стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис. С тази статуя през 2004 г. градът влиза в раздел „Религия“ на Книгата на Гинес като най-високата статуя на Богородица с Младенеца.

Идея за паметника дава Георги Иванов, кмет на Община Хасково от 1999 до 2015 г., а изпълнители на проекта са Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив. Монументът е тържествено открит на празника Рождество Богородично на 8 септември 2003 г. и осветен от Митрополит Арсений.

Заради рекордните си размери и подходящо местоположение статуята на Света Богородица се вижда от целия град дори и вечер.

loading...

От столетия Дева Мария е смятана за покровителка на Хасково, затова с решение на местния Общински съвет от 1993 г. 8 септември (празникът Рождество Богородично) е обявен за празник на града. Тогава в Хасково традиционно се провеждат множество културни и спортни прояви под егидата на общината.

Съвсем близо до монумента се намира и 30-метровата камбанария на Хасково, която беше открита през 2010 г. Тя е една от най-високите на Балканския полуостров, а от върха ѝ се разкрива невероятна панорамна гледка към целия град.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.