Многолюдното семейство на Вазовата майка

Колчем си спомняме за великите българи славим и възпяваме и техните майки.

За всяка една от тези родолюбиви жени са написани емоционални творби. Една от тях е Вазовата майка.

Баба Съба родила девет деца, като едно от тях е починало като малко, а другите е отгледала с голяма любов и грижи.

Тази едра и хубава жена е майка на първородния си син Иван Вазов – гениален поет, патриарх на българската литература.

Две от нейните деца Владимир Вазов и Георги Вазов са генерал-лейтенанти, прославени военачалници, патриоти и родолюбци.

loading...

Първият е бил кмет на София, а другият – военен министър. В многолюдното семейство със свои отличителни черти и природен талант са още лекарят Киро Вазов, офицерът Михайл Вазов, търговецът Никола Вазов, най-малкият брат Борис Вазов – журналист и общественик, и двете сестри Ана М. Вазова и Въла М. Вазова.

Трогателни са разказите на Иван Вазов: „Майка ми беше поет по душа при лицезрението на природата, такава си остана до край. Тя често ми разказваше, че България е най-хубавата земя. (а тя не беше никоя друга земя) и затова, казваше тя, всички царе искат да я превземат.

Дълбоко религиозна и благочестива, тя не пропускаше случай, когато бе здрава да не ходи на църква. Четеше евангелието.

Приказлива, със звучен приятен глас. Нейното появяване или присъствие в къщата пръскаше атмосфера от радост и оживление. Някакви лучи идеха от благия и поглед. И аз я обичах и вярвах, че никоя майка не е така хубава и добра, както моята….книгите не падаха от ръцете й, въпреки нарасналите домашни грижи…Чини ми се, че от майка си възприех страстната любов към книгата и изпитах първата неспонятна прелест към поезията…”

Най-богат, ползотворен и щастлив е животът на баба Съба в София. Заобиколена от своите деца, тя продължава да чете написаното от сина си – „Под игото”, „Тъгите на България”, „Пряпорец и Гусла”, „Избавления”, „Елате ни вижте” и др. „Княгиня Мария пожелала да се срещне с моята майка – разказва Вазов.

Тя и се представила в двореца и сподели с мене, че поискала да и целуне ръка. Вместо това княгинята сърдечно целунала ръката на майка ми…”

Със синовна обич народният поет пише за майка си:

Ти ме роди, но ти ми даде

и светлото, що в теб блестеше,

ти и човека в мен създаде –

ти два пъти майка ми беше.

Илия БОРИСОВ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.