Михаил Шапкарев – ваятел на българското Възраждане

Художникът-скулптор Михаил Шапкарев е потомък на известния охридски род Шапкареви.

Закърмен с любов към Родината, той оставя ярка диря в своя житейски и творчески път – паметници, бюстове, пана, пластики, сгради, картини. Най-голямото и дългогодишно негово творение е манастирският комплекс „Св. Троица – Кръстова гора” в Родопите (1994).

Прадядо му е известният книжовник, публицист, фолклорист, народен учител и будител Кузман Шапкарев, ученик и съратник на Димитър Миладинов, с когото и заедно се борят за въвеждането на българския език в училищата и църквите в Македония. Дядо му Климент е съученик и приятел на Гоце Делчев още от Кукуш, а по-късно и в Солунската мъжка гимназия.

Двамата се включват в таен революционен кръжок. Климент Шапкарев е активен член на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, участник в подготовката на Илинденско – Преображенското въстание, доброволец в Балканските войни от 1912 -1913 г., прекрасен учител и педагог.

Жалко, че паметникът, който Михаил Шапкарев започва да гради за прадядо си, остава недовършен. В интервю през 2003 г. споделя: „Започнах преди време такъв в Благоевград, но не го завърших. Хората, които го поръчаха се отказаха, защото имаше много причини. Паметникът така и изгни в леярната. Може би по-нататък ще направя това, защото аз съм част от него.”

loading...

Но съдбата решава друго. През 2007 г. талантливият творец си отива от този свят.

Образът на Васил Левски заема значимо място в творчеството на Михаил Шапкарев. През 1987 г. създава два бронзови плакета – за къща-музей „Васил Левски” в Карлово и за Общобългарския комитет „Васил Левски” в София.

Първият паметник на Дякона Шапкарев изработва през 1993 г. за великотърновското село Леденика. Той е от бронз и монолитен врачански камък, височината му е 3 м. Следват: бюст-паметник за гр. Разлог от бронз и гранит, бюст-паметник в гр. Буенос Айрес, Аржентина, 1998 г., портрет -релеф за градовете Джебел и Якоруда, 2000 г., паметник за гр. Монтана, 2003 г.

През 1978 г. Михаил Шапкарев пресъздава образа на учителя и революционера Тодор Лука Лефтеров, загинал на 23 години по време на Априлското въстание от 1876 г. Паметникът се намира в родния му град Велико Търново. Изграден е от бронз и гранит.

Паметникът на братята Иван, Йордан, Сава и Кръстьо Попхристови Кършовски (Кършови), дейни участници в националноосвободителните борби на българския народ, сподвижници на Георги Сава Раковски, Васил Левски, Ангел Кънчев, Христо Ботев, Панайот Хитов и др. Шапкарев изработва през 1981 г. от бронз и монолитен врачански камък за родния им град Елена.

Дело на Михаил Шапкарев през 1985 г. е плакет от бронз по повод 150 години от рождението на легендарния учител от Бяла черква Бачо Киро, участвал със своите 101 въстаници в четата на поп Харитон в Дряновския манастир.

А 10 години по-късно скулпторът прави портрет-релеф от бронз за Метростанция – 5 в София на писателя, живописеца, обществения деец Константин Величков.

Бюст-паметник на Найден Геров се издига пред родния дом на възрожденеца в Копривщица през 1998 г., изработен от монолитен врачански камък.

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!