Михаил Силаги – професионалист и учител на младите аптекари в България

Михаил Силаги представлява един от основателите на аптекарското дело в България. Дал е много за Русе като професионалист и учител на млади аптекари. Михаил Силаги е роден 8 ноември 1878 г. в гр. Русе. Учи във Виена и получава диплома на магистър-фармацефт. Завръща се в Русе и заедно с баща си откриват първата модерно обзаведена аптека “Унгарска Корона”.

На 15 януари 1901 година в Търговския регистър на Русенския окръжен съд се вписва фирмата “Михаил Георгев Силаги”. Посочва се още, че местонахождението на главната кантора и на клоновете на главното заведение на фирмата са в Русе.

Притежател на фирмата е “Михал Георгев Силаги – аптекар в град Русе”. Предметът на дейността на предприятието е ясно указан – “търговия на аптекарство”. Всъщност, с фиктивен акт за покупко-продажба, Георг Силаги прехвърля аптеката на сина си Михаил, за да му даде свобода на действие. Срещу това, Михаил трябва да поеме грижата за издръжката на старите си родители, както и да обезпечи с парични суми двамата си братя и двете си сестри. Аптеката се намирала в партера на Българска кредитна банка “Гирдап”. Имала специална рецептурна стая за приготвяне на място на всички лекарства. Като съвременна аптека в нея стажуват всички русенски аптекари – Манев, Глушков, Менахемов, Досев и други.

През 1914 година се основава Българско аптекарско кооперативно дружество. Георг и Михаил Силаги участват в управителното му тяло и имат максимално възможните 200 дяла. Тогава през Русе минавал канал за внос на лекарства, тинктури, суровини от Австро-Унгария по река Дунав. Михаил отговарял за вноса и изпращането им в складовете из България.

loading...

Силаги, заедно с баща си, открива първата модерно обзаведена аптека в България.

Михаил Силаги има награди за участието си в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Занимавал се и с фотография. Всички фотоплаки, направени от него за участието на 5-ти пехотен дунавски полк по фронтовете на войните, са предоставени на Регионалния исторически музей в Русе.

Участвайки в три войни Силаги разбира, че войната е едно безумие, ненужно и изпепеляващо кръвопролитие. Тежко изпитание за цялото човечество. Гибел за стотици хора и малки деца. Погубване на надежди и мечти. Разбира, че войната е време на пронизваща болка и остри куршуми, които отнемат човешки животи. Тя погубва свободата на млади мъже и жени, оставя стари родители. Виждайки ужасите на фронта, той си поставя за цел идеята да помага на човешкото здраве. Тези ужаси го провокират да започне да се занимава с аптекарство в полза на човечеството.

След пожара и фалита на дружество “Гирдап” през 1924 година, на
което е бил акционер, Силаги купува място от Турското мюфтийско
настоятелство и строи къща и аптека на улица “Александровска” срещу
банка “Гирдап”. Години по-късно аптека “Силаги” става първата държавна
аптека в Русе.

Източник: legends-ruse.weebly.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!