Митрополитът чудотворец Киприян

Киприян, митрополит Московски и на цяла Русия, се ражда в Търново през 1330 година. Произхожда от рода на Григорий Цамблак. Своя път започва в Килифаревския манастир на Теодосий Търновски, след това отива в Константинопол, а по-късно – на Света гора.

Сред монасите на Атон младият българин изпъква със своята образованост, любознателност и познаване на свещените книги. Затова Константинополският патриарх Филотей прави Киприян свое доверено лице и го праща на дипломатически мисии из целия православен свят да отстоява идеята за единство на ортодоксалните църкви.

За пръв път Киприян отива в Русия през 1373 г. именно като патриаршески пратеник. Разследва отношенията на митрополит Алексий със западноруските църкви във връзка с жалбите на литовския княз Олгерд, че московският митрополит не посещава храмовете. По време на това свое пребиваване Киприян изгражда доверие към себе си у литовските князе и става техен духовен баща.

За да запази Литва в лоното на православието, патриарх Филотей ръкополага на 2 декември 1375 г. Киприян за митрополит Киевски, Руски и Литовски и решава след смъртта на митрополит Алексий Киприян да стане митрополит на цяла Русия, макар че княз Дмитрий Донски се възпротивява на това назначение.

loading...

На 23 май 1381 г., на празника Възнесение Господне, митрополит Киприян е тържествено посрещнат в Москва. Много скоро обаче – през есента на 1382 г., изпада в немилост и е отстранен в Киев. По-спокойни времена за него настъпват в края на 1387 г., когато в Константинопол се решава той да оглави Руската църква. Това решение на патриарх Нил е потвърдено през февруари 1389 г. от неговия приемник патриарх Антоний.

През есента 1390 г. митрополит Киприян заема митрополитското кресло в руската столица и остава на този пост до кончината си – цели 17 години. Допринася много за обединението на руските земи около Московското княжество в съгласие с повелята на времето.

Умира в лятната си резиденция край Москва на 29 септември (по стар стил – 16-и) 1406 г. Погребан е в Успенския събор в Кремъл.

Киприян е автор на агиографски съчинения (пише житие на своя предшественик митрополит Петър), превежда богослужебни книги, пише съчинения по литургика и води обширна кореспонденция с голяма историческа ценност. Продължител е на традициите на Търновската книжовна школа.
Канонизиран е за светец през 1472 г., почита се като чудотворец.

Една от легендите за чудесата, извършени от митрополит Киприян, разказва как Москва бива спасена от нашествието на хан Тамерлан.

Когато Тамерлан приближава бреговете на Дон, Киприан изпраща духовници във Владимир, за да донесат в Москва чудотворната Владимирска икона на Богородица. Митрополитът, духовенството и народът посрещат светия образ с молитви – това събитие е сюжет на много руски икони. А Богородица се явява насън на Тамерлан и му казва да си върви. Тамерлан напуска позициите, където е стоял две седмици, и Москва е спасена.

Източник: balgari.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!