Мемориален комплекс “Ботев път” – паметник на величавия подвиг на Христо Ботев и неговата чета

Мемориален комплекс “Ботев път” е разположен на територията на Врачанска област и представлява сложно съчетание от алейна част, паметници, паметни знаци, веществени следи, мемориални кътове, кътове за отдих, исторически пътеки и къща- музей “Баба Илийца” в с. Челопек. Обявен е за групов исторически паметник на културата от национално значение /ДВ бр. 99 от 1993г./. Създаван в продължение на много години и с усилията на много дейци, мемориалният комплекс е единствения по рода си внушителен паметник на величавия подвиг на Христо Ботев и неговата чета.

През 1901г. комисия с участието на Ботеви четници съставя първия официален протокол за сраженията на четата във Врачанския балкан. За място, на което да бъде издигнат паметник на Христо Ботев и неговата чета, комисията определя връх “Околчица”, като “видно, лично, достъпно и близко до последното сражение”.

През 1926 г. 50- годишнината от Априлската епопея и преминаването на Ботевата чета се отбелязва с поставянето на временен паметен знак на връх Околчица- четириметров осмоконечен кръст, символ на българските опълченци.

Десет години по- късно Ботевският комитет във Враца предприема строителство на паметник на “Околчица” по проект на арх. Дограмаджиев и инж. Новоселски- отново във формата на осмоконечен кръст с височина 28 метра. Заедно със строителството на паметника е каптиран Крушовският извор и съзидана чешма с барелеф на Христо Ботев.Политическите промени в България водят до замяната на кръста на паметника с петолъчна звезда през 1947 г., която по същите причини в 1991 г. е свалена и паметникът възвръща автентичния си вид с опълченски кръст.

loading...

От 2003 г. в мемориалния комплекс се включва и възстановената къща-музей “Баба Илийца” в с. Челопек, превърнала се през годините в културно- просветно средище. В нея посетителите, най- вече учениците, се запознават с историята, бита и традициите на региона.

Източник: vr-balkan.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!