Манастирът „Свети Георги Победоносец“ до село Белащица

Манастирът „Свети Георги Победоносец“ до село Белащица (поради което е наричан още Белащински манастир) се намира в Западните Родопи, на около 12 километра южно от град Пловдив, в ляво от пътя Белащица – Гълъбово. Манастирът е изграден през 1020 година от византийския военачалник Никифор Скифи, участвал в битката срещу цар Самуил при Беласица планина. Никифор Скифи е управлявал крепост, намираща се близо до сегашното село Белащица (все още личат останки от крепостта близо до селото). Той построява манастира и го кръщава на Свети Георги Победоносец.

Манастирът „Свети Георги Победоносец“ е разрушен през 1364 година по време на османското нашествие, и е възстановен чак през XVIII век. Опожарен е отново през 1878 г. при последните сражения в Руско-турската война. След Освобождението на България от турско робство е възстановен, но остава под ръководството на Цариградската патриаршия до 1906 година.

Манастирският комплекс се състои от църква, параклис, жилищни и стопански сгради. Църквата е еднокорабна, едноабсидна, с вътрешен и открит притвор, безкуполна и без стенописи. Построена е през 1838 година. Под открития притвор е аязмото, което се смята, че е останало от основаването на манастира.

В наши дни манастирът „Свети Георги Победоносец“ е действащ девически манастир и е обявен за паметник на културата.

loading...

Източник: poseti.guide-bulgaria.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!