Майсторката на черги Миглена Чаталова с безброй творби по света!

Самобитната майсторка на черги Миглена Чаталова е родена във Велико Търново. Завършила е хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий”. Изкарва хляба си като тъче и рисува в ателие за тъкани на Самоводската чаршия във Велико Търново.

Когато е на 19 години, прихваща тънкия тъкачески занаят с много мерак от покойната си майка Надежда Венкова. Тогава майка й работила в работилницата и имала нужда от помощник. Приемственост и творчество, това е разковничето на семейния успех. Майка й също се научила от друга тъкачка, която Миглена помни като леля Марче (Мария Пеева).

Как се създава една българска черга по рецептата на Миглена Чаталова?

„Моделите са в главата ми. Като започна черга, не знам какво ще излезе накрая и винаги се изненадвам. Не повтарям модели.“

loading...

Миглена Чаталова е правила две изложби – едната заедно с майка й преди 15 години, другата – самостоятелна преди 2 години. Освен черги тя прави шалове, рисува тениски и върху стъкло. Най-голямата й радост са възторзите и комплиментите на български и чужди туристи, които посещават и купуват истинска българска тъкана красота от дюкяна й. Не знае в колко държави по света има нейни творби, но така е с истинските творци.

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.