Любов – легенда на изминалото столетие: Пейо Яворов и Мина Тодорова

Чиста, красива и трагична, любовта между Пейо Яворов и Мина Тодорова се превърна в легенда на изминалото столетие, която поколения българи приеха като несбъдната част от собствения си живот.

Гениалният поет среща за пръв Мина на една от сбирките на списание „Мисъл” през 1906 г. Тя е сестра на писателя Петко Тодоров и въпреки че е само на 15 г., привличането между двамата е видимо.

Следват откраднати срещи, страстни писма, взаимна неувереност и обществено възмущение. За своята Мина Яворов написва някои от най-силните произведения в българската литература – стихотворенията „Две хубави очи”, „Благовещение”, пиесата „В полите на Витоша”… Последната им среща е през лятото на 1909 г., след което Мина заминава за Франция.

В началото на 1910-а тя се разболява от туберкулоза и на 13-и срещу 14-и юли умира, слагайки край на една невъзможна и може би точно заради това, безсмъртна любов.

loading...

Източник: cheti.me



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!