Лъвовата чешма, наричат я още Царската чешма!

Лъвовата чешма в Казанлък е една от най-красивите в България. Наричат я още Царската чешма. Построена е в чест на княз Фердинанд Сакс-Кобургготски.

Официално е осветена през 1903 г. при посещението му в Казанлък.

Чешмата е съградена със средства, които цар Фердинанд лично нарежда да бъдат отпуснати. Царят разбира, че през 1893 г. казанлъчанинът Иван Патев докарва вода до Казанлък от вр. Бузлуджа с водопровод.

Патев пише писмо до княза, като му съобщава, че иска да направи чешма на това място, дар за него и съпругата му – италианската принцеса Мария Луиза. Трогнат от жеста, князът нарежда парите да бъдат осигурени. Самото изграждане на чешмата е свързано с посещението на руски генерали, ветерани от Руско-турската Освободителна война 1877-1878, и на княз Фердинанд I, който, според някои информации, отнася вода от Казанлък с три стомни.
0003

Лъвовата чешма е едно от красивите и фини творения на флорентинския скулптор Арнолдо Дзоки, автор и на Паметника на Свободата в Русе и този на Цар Освободител в София, както и на статуята на Колумб в Буенос Айрес, на Гарибалди в Болоня и на Свети Франциск в Асизки –Кайро.

loading...

В края на 40-те години на ХХ век царските символи на чешмата били заличени – ъглите с изваяни колони с капители, върху които стояли инициалите на княза “ Ф I “ и царската плоча с надпис, свидетелстващ за дарението на княза. След 1989 година чешмата е възстановена в първоначалния й вид.

При един от градските ремонти водоснабдяването на чешмата е променено водата вече не идва по водопровода, граден от Иван Патев. Старият каптаж бил затворен, а чешмата е свързана с друг водоизточник, в резултат на което водната струя става по-слаба. Въпреки това е винаги чиста и студена.

Подобно на прочутия италиански фонтан Ди Треви, една от градските легенди гласи, че, ако пиеш вода от Лъвовата чешма, ще останеш завинаги в Казанлък. Популярна шега е срещата при източния лъв, защото източен лъв няма – лъвските глави, от които тече вода, са три.

Местен историк информира, че Арнолдо Дзоки е автор на същата чешма, само че в София, намираща се близо до Американското посолство. Разликите между двете чешми са, че лъвовете на софийската чешма са с езици, а лъвовете на казанлъшката чешма са зрящи.

Източник: presstv.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.