Легенди за скалата „Невястата“

Скалният масив Невястата (Турлука) е част от уникалния естествен ландшафт в долината на р. Черна, разположена западно от град Смолян.

Съществуват редица легенди, дали името на скалата.

Една от тях разказва, че смолянска девойка, изгора на един от четниците на Караджа войвода, била поискана за жена от местния турски владетел. Тя се съгласила, но поискала преди сватбата да погледне за последен път родното си място. Отскубнала се и се хвърлила от скалата. От тогава нарекли скалата “Невястата”.

За скалата Невястата се разказва още една легенда, свързана с тежкото османско робство. При силовото потурчване на с. Райково османците нападнали жителите на селото, но група смели българи отвърнали на турците и ги избили. Потеря тръгнала да търси непокорните българи и когато стигнала до тази скала се чул плач на дете. Майка с пеленаче стояла под скалата. Понеже не предала накъде са тръгнали търсените, турците я посекли заедно с детето и обагрили скалата с кръвта им.

Според друг вариант на легендата, това станало когато османците нахлули по тези места. Те посекли майката и детето, защото тя не издала тайния вход за крепостта Аетос, при превземането на която турците дали много жертви.

loading...

Източник: rodopchani.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.