Легенди за мистичната пещера Проходна

Проходна е една от най-популярните и красиви пещери в страната. Намира се в близост до село Карлуково, община Луковит. До нея се стига лесно, тъй недалеч се вие пътя от Луковит до Карлуково.

Пещерата е известна още и като Божиите очи заради образувалите се от ерозията две еднакви дупки с бадемова форма, напомнящи очи. Именно заради тях, когато е на това място, човек остава с впечатлението, че е наблюдаван от някоя по-висша сила, намираща се някъде над него.

Мястото от години е обвито в мистерия, а хората, живеещи по този край разказват най-различни легенди за него. Според една легенда тук на това място по време на османското владичество били хвърлени девойките, които не пожелали да приемат вярата на поробителите.

След като безжизнените тела на красавиците се озовали на дъното, дори камъкът се трогнал от тежката им съдба и заплакал като човек. И днес сълзите на скалите могат да се видят при дъждовно време. Достатъчно е да застанете под отворите и ще видите капчиците вода, които се стичат тук.

loading...

Говори се още, че пещерата Проходна може да сбъдва желания. Местните разказват, че ако човек застане под „божествените очи“ и отправи искрена молитва към Господ, желанието му ще бъде чуто и изпълнено.

Според друго предание пък пещерата е заредена със специална лековита сила, която помага на хората да се справят с различни свои заболявания, както и с душевните си терзания.

Всъщност мнозина твърдят, че целият район около скалното образувание носи особен заряд и точно това е причината за построяването на построяването на известната психиатрична болница в Карлуково.

Твърди се още, че районът е толкова необикновен заради бродещите наоколо самодиви. Останали да пренощуват тук свидетелстват за странни звуци, които се чуват вечер.

Дали те са плод на въображението им или на някое мистично създание обаче, все още не знаем със сигурност. Факт е обаче, че пещерата и районът около нея продължават да привличат търсачи на силния усещания заради магнетизма си.

Източник: sanovnik.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!