Легенди за Гложенския манастир

Според легендата за Гложенския манастир киевски княз на име Глож, който бил много религиозен човек, заръчал да се построи манастир.

В него той искал да положи иконата на Свети Георги Победоносец, която носел със себе си. Така поданиците на княза построили манастир под скалите на връх Камен Лисец. Но един ден иконата изчезнала! Скоро тя била намерена върху висока отвесна скала.

Няколко пъти поданиците на княза връщали иконата в манастира, но всяка вечер тя отново изчезвала и се появявала на стръмната скала.

Князът открил знамение в това чудо. Той разбрал, че това е волята на Свети Георги и веднага предприел изграждането на нов манастир, въпреки че мястото било изключително стръмно и опасно. С много труд и мъка манастирът бил построен от най-видните майстори.

Според друго предание, киевският княз не е донесъл иконата на Свети Георги със себе си, а тя, „носима маниим Божим”, идва от Киев и застава на връх Камен Лисец.

Като научил за това чудесно явяване на иконата, княз Глож, пристигнал на това място и съградил на върха църквица и манастир. Той купил и малко земя за препитание на монасите и за издръжка на храма. Князът основал и две села в района – Киевски извор и Гложене.

loading...

Факти 

Гложенският манастир се намира в близост до село Гложене, община Тетевен, област Ловеч, на 12 km от град Тетевен. Разположен е на източния склон на планинския рид Лисец, под връх Камен Лисец (1073 m).

Според недоказани данни Гложенският манастир е основан в началото на XIII век, през 1224 г., и е реконструиран през XV—XVI век.

Неговият архитектурен план копира този на манастирите в Атон. В края на XVI и началото на XVII век в манастира се преписват ръкописи от миряни, подготвени в близкия Етрополски манастир.

В манастира е изложено копие на старинна малоруска икона на св. Георги от XVIII век. Обковът ѝ е създаден през 1828 г., когато зографът Иван Попрайков от Разград добавя към иконата житийни сцени и рисува иконите на иконостаса (запазени) и стенописи (незапазени). Оригиналът на иконата се съхранява в Ловчанската митрополия.

Източник: bgnasledstvo.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!