Легенда за Юначната чета на Терзи Никола и дружината на кърджалийския главатар Шабан Гега

Пирин – закрилница на сърцати мъже, в години на робски неволи и мъки. Едва ли има друга българска планина повече възпята от Пирин. Легендите за нея растат, тъй както пролетните планински минзухари растат в топящия се сняг. Едва ли друга наша планина е създала по-внушителен и въздействащ фонд от чудни предания за героичното ни минало, за свободата и народното добруване.

И днес Пирин разказва едно предание, което не е забравено с времето. Това е преданието за страшния хайдутин Терзи Никола -защитник на безправната рая, посякъл прочутият със своята жестокост главатар на айките – Шабан Гега и ордата му при местността Главите в долината на река Дамяница.

Легендата разказва за юначната чета на Терзи Никола, който събира свои приятели и последва в Пирин планина дружината на кърджалийския главатар Шабан Гега.

Шабан Гега пристига в Банско, безчинства цяла нощ и според легендата хвърля око на изгората на Терзи Никола. Тя, за да не попадне в турските ръце, се самоубива. За да отмъсти за това и за да накаже кърджалиите, Терзи Никола събира своята чета, и настига кърджалиите в Пирин, когато те вече са се разположили за нощуване, почти пияни около огнището“. Четата под водачеството на Терзи Никола ги напада, избива ги до един, отрязва им главите, струпва и и играе около тях мълчаливо юнашко хоро. Сега местността, където се случило това се нарича Главите. Тя е по пътя за хижа Дамяница, която прекосява Пирин планина. Тази пътека минава през цялата Пирин и води надолу към Мелник и Сандански.

loading...

Легендата за Юначната чета на Терзи Никола наистина доказва как банскалии са мъстили и са защитавали своята чест в онези мрачни години, та чак до днес!

Източник: focus-radio.netpirin.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!